Energiläget 2022

Pellets, priser och framtiden

Välkommen att läsa nedan, VD:n har ordet!

Hur påverkas man som kund av världsläget och energimarknaden?

Du är inte ensam om att bli påverkad av det som sker i världen just nu. Priset på all energi har gått upp senaste tiden och Sveriges bränslepriser är bland de högsta i världen.

Många länder i Europa som varit beroende av pellets från öst, blev av med möjligheten att köpa därifrån när gränserna stängdes för export 1 juni 2022. Det betyder att länderna måste köpa sin pellets på annat håll. Sverige är ett land som producerar mycket pellets, därför är det naturligt att många länder vänder sig hit till oss.

Sverige importerar ingen större mängd pellets från öst, men efterfrågan har ökat och det bidrar också till prisökning.

Hur ser framtiden ut?

Vi tycker framtiden ser positiv ut för pelletsbranschen.  Efterfrågan kommer att tillgodoses via nya vägar så småningom då länder som producerar pellets kan öka produktionen. Bland annat kommer fler pelletsfabriker byggas i Sverige vilket ger större tillgång på vår egen marknad. Detta tar lite tid såklart, men redan nästa år kommer en del nya fabriker starta sin produktion.

Pelletspriset i jämförelse med andra energialternativ

Trots höjningar de senaste åren är pellets fortfarande bland de mest ekonomiska uppvärmningssätten. Dessutom om du köper ditt årsbehov innan eldningssäsongen börjar vet du vad din värme kommer att kosta dig oavsett vad som händer med elpriserna.

Nedan följer ett prisexempel:

NN har en normalstor villa och gör av med 8 pallar pellets per år. NN köper sina 8 pallar inklusive hemleverans för 3350kr/pall inklusive moms.

Varje kilo pellets innehåller 4,8 kWh energi. Varje pall innehåller 832 kg.

 

4,8 x 832 = 3993 kWh per pall.

3350 kr / 3993 kWh = 84 öre/kWh brutto.

 

Pelletspannor är olika effektiva. Vanligt är att man får ut ca 85% av energin när man eldar vilket ger en uppvärmningskostnad på ca 96 öre/kWh.

 

84 öre x 1,15 = 96 öre/kWh

 

Om man idag mitt i sommarhettan i juli tecknar ett 3-årigt elavtal får man räkna med ungefär 185-200 öre inklusive allt. (Info från Elskling.se 10 juli 2022.)

 

Så just nu är pelletskostnaden ungefär hälften om man jämför med el. När det blir kallt i vinter kommer skillnaden antagligen bli större.

Vad kan jag själv göra för att hålla kostnaden nere?

  • Underhåll utrustningen och ställ in den enligt rekommendationer och pellets. I räkneexemplet tog jag 85% för det är ganska normalt för en modern panna i gott skick, men vi har även kunder som når upp till 94% verkningsgrad.
  • Säkerställ hela årsförbrukningen innan kylan kommer medan tillgången på pellets fortfarande är god. Man påverkas heller inte på samma sätt av svajiga energipriser.

 

Inget energialternativ blir billigare ju kallare det blir!

Tillsammans tar vi oss igenom dessa nya tider, och ni kan vara säkra på att vi alltid gör vårt bästa för våra kunder.


Värmande hälsningar, 

Christian och Kajsa